Home > Weekly Schedule > This Week in the Houses of the...

This Week in the Houses of the Oireachtas  26 - 30 June 2017

See also: Order Papers | Dáil Order of Business| Committee Schedule
Oireachtas TV Schedule | Live Webcasts
 

Last updated Wednesday 28 June 2017 at 15.53

The start times indicated in this schedule are based, in part, on the expected end time of preceding items of business. In the event items of business conclude earlier or later than expected, the start times for subsequent business may be affected.


Tuesday 27 June 2017


Dáil Éireann
 

2.00 p.m.  Leaders’ Questions (FF, SF, LAB, SD-GP)  (32 mins)

2.32 p.m.  Order of Business (30 mins)
Motion re. Framework Agreement with EU and Republic of the Philippines (referral to Committee) (without debate) (Department of Foreign Affairs and Trade)
Motion re. Educational Research Centre (without debate) (Department of Education and Skills)

3.02 p.m.  Taoiseach’s Questions (45 mins)

3.47 p.m.   P.Q.s: Oral - Minister for Communications, Energy and Natural Resources (90 mins)

5.17 p.m.  Topical Issues
Private Notice Question (if any) (48 mins)

6.05 p.m.   Government Business:  (155 mins)
Judicial Appointments Commission Bill 2017 - Order for Second Stage and Second Stage (Department of Justice and Equality)

8.40 p.m. Private Members’ Business (Fianna Fáil): (120 mins)
Local Government (Establishment of Town Councils Commission) Bill 2017 - Second Stage

10.40 p.m. Dáil Adjourns


Seanad Éireann

2.30 p.m.  Commencement Matters

3.30 p.m.  Order of Business
Motion regarding the Educational Research Centre (Establishment) (Amendment) Order 2017 - without debate

4.45 p.m. Statements on University Hospital Waterford Cardiology Services (Minister for Health)

5.25 p.m. Inland Fisheries (Amendment) Bill 2017 - Committee and Remaining Stages (Department of Communications, Climate Action and Environment)

7.30 p.m. Seanad Adjourns


Committee Meetings

Public Accounts CR3, LH 2000 11 a.m.
AGENDA: Private Meeting

Housing, Planning, Community and Local Government(Joint) CR1, LH 2000 11.30 a.m.
AGENDA: Action Plan for Housing and Homelessness - Third Quarterly Progress Report and Emergency Accommodation (Resumed) [ Minister for Housing, Planning, Community & Local Government and Officials from the Department]

Agriculture, Food and the Marine (Joint) CR1, LH 2000 3 p.m.
AGENDA: (i) 2015 Annual Report of the Sea-Fisheries Protection Authority [Representatives from the Sea-Fisheries Protection Authority] and
(ii) Issues concerning the Sea-Fisheries (Amendment) Bill 2017 [Mr. Paul Barlow, Woodstown Bay Shellfish Ltd, Mr. Gerard Kelly, Fresco Seafoods Ltd and Tardrum Fisheries Ltd, Mr Michael Crowley, Riverbank Mussels Ltd and Mr Alex McCarthy, Alex McCarthy Shellfish]

Education and Skills (Joint) CR2, LH 2000 4 p.m.
AGENDA: Review of the adequacy of training and supports available to providers of special needs education and education in DEIS schools [Dr. Áine Hyland, Emeritus Professor of Education at University College Cork and representatives from Irish National Teachers' Organisation (INTO); Marino Institute of Education; National Association of Boards of Management in Special Education (NABMSE); National Council for Special Education (NCSE); Scoil an Naomh Uilig and St. Anne's Special School]

Finance, Public Expenditure and Reform, and Taoiseach (Joint) CR3, LH 2000 4 p.m.
AGENDA: Detailed Scrutiny of the Fossil Fuel Divestment Bill 2016 [PMB][Mr. Thomas Pringle T.D.]
Session A.: Mr Thomas Pringle TD, Mr. Kingsmill Bond, New Energy Analyst and Trócaire Representatives
Session B: Irish Strategic Investment Fund Representatives (ISIF) and Dr. Paul Deane, Environmental Research Institute, University College Cork
Session C: Mr Michael D'Arcy T.D., Minister of State at the Department of Finance and the Department of Public Expenditure and Reform with special responsibility for Financial Services and Insurance

An Ghaeilge, an Ghaeltacht agus na hOileáin (Comh) CR4, LH 2000 5 p.m.
AGENDA: An Scrúdú Cainte mar chuid lárnach den Teastas Sóisearach [Oifigigh ón Roinn Oideachais agus Scileanna]


Wednesday 28 June 2017


Dáil Éireann

10.00 a.m.  Government Business:  (120 mins)
Judicial Appointments Commission Bill 2017 - Second Stage (resumed) (Department of Justice and Equality)

12.00 p.m.  Leaders’ Questions (FF, SF, I4C, RIG)  (32 mins)

12.32 p.m.  Questions on Promised Legislation  (30 mins)
Motion re. PQ Rota Swops (Department of Finance and Department of Defence; Department of Justice and Department of Education) (without debate)

1.02 p.m.Taoiseach’s Questions (45 mins)

1.47 p.m. Government Business: (105 mins)
Post European Council Statements

3.32 p.m.  Parliamentary Questions: Oral - Minister for Transport, Tourism and Sport  (90 mins)

5.02 p.m.  Topical Issues  (48 mins)
Private Notice Question (if any)

5.50 p.m.  SOS  (40 mins)

6.30 p.m.  Private Members’ Business (Sinn Féin): (120 mins)
Motion re. Anti-Malaria Drug Lariam

8.30 p.m.  Government Business: (105 mins)
Judicial Appointments Commission Bill 2017 - Second Stage (resumed, if not previously concluded) (Department of Justice and Equality)

10.15 p.m.  Dáil Adjourns


Seanad Éireann

10.30 a.m. Commencement Matters

11.30 a.m. Order of Business

12.45 p.m. Private Members Business 
The National Housing Co-op Bill 2017 – Second Stage (Senator David Norris)

3.00 p.m. Petroleum and Other Minerals Development (Prohibition of Onshore Hydraulic Fracturing) Bill 2016 (changed from Prohibition of the Exploration and Extraction of Onshore Petroleum Bill 2016) – Committee and Remaining Stages  (Department Communications, Climate Action and Environment)

5.00 p.m. Private Members Business  (Fianna Fáil Senators)

7.00 p.m.  Seanad Adjourns


Committee Meetings 

Children and Youth Affairs (Joint) CR1, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: Session A: The Seanad Public Consultation Committee's work on Children's Mental Health [Senator Joan Freeman, Mr. Gareth Noble, Children's Law Specialist and Mr Peter Hughes, General Secretary, Psychiatric Nurses Association]
Session B: Issues arising from the Audit of the exercise by An Garda Síochána of the Provisions of Section 12 of the Child Care Act 1991  [Dr. Geoffrey Shannon, Special Rapporteur on Child Protection]

Justice and Equality (Select) CR2, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: Mediation Bill 2017 [Minister for Justice and Equality]

Withdrawal of the United Kingdom from the European Union (Seanad Select) CR4, LH2000 10 a.m.
AGENDA: Private Meeting

Dáil Reform (Sub) Room 2, LH 10.30 a.m.
AGENDA: Private Meeting

Health (Joint) CR3, LH 2000 1.30 p.m.
AGENDA: Quarterly Update on Health Issues [Mr. Simon Harris, T.D., Minister for Health and Officials from the Department of Health; and Mr. Tony O’Brien, Director General and Representatives from the Health Service Executive]

Housing, Planning, Community and Local Government (Joint) CR1, LH 2000 1.30 p.m.
AGENDA: The Impact of Short Term Lettings on Ireland’s Housing & Rental Market (resumed)
Session A:  1.30p.m. [Dr. Ronan Lyons, Assistant Professor of Economics, Trinity College Dublin and  Representatives from Threshold.]
Session B: 2.30p.m. [Representatives from Airbnb]

Public Petitions (Joint) CR2, LH 2000 1.30 p.m.
AGENDA: Public Petition No P000013/17-Make the new English Junior Cert Exam fairer by adding thirty extra minutes [Official from the State Examination Commission and representatives from the  Department of Education and Skills]

Education and Skills (Select) CR2, LH 2000 4.30 p.m.
AGENDA: Education (Admission to Schools) Bill 2016 [Minister for Education and Skills]

Justice and Equality (Joint) CR4, LH 2000 4.45 p.m.
AGENDA: Engagement on the recent appointment to vacancy on the Court of Appeal [Minister for Justice and Equality]


Thursday 29 June 2017


Dáil Éireann

10.00 a.m  Government Business (120 mins)
Judicial Appointments Commission Bill 2017 Second Stage (resumed, if not previously concluded) (Department of Justice and Equality)

12.00 p.m.  Leaders’ Questions (FF, SF, LAB, Sol-PBP) (32 mins)

12.32 p.m.  Questions on Promised Legislation (15 mins)

12.47 p.m.  Weekly divisions (43 mins)

1.30 p.m.  Government Business: (120 mins)
Judicial Appointments Commission Bill 2017 - Second Stage (resumed, if not previously concluded) (Department of Justice and Equality)
SOS for a maximum of 30 minutes on the conclusion of the Voting Block or the proceedings on Second Stage of the Judicial Appointments Commission Bill 2017, whichever is the later
Rugby World Cup 2023 Bill 2017 - Order for Second Stage and Second Stage (Department of Transport, Tourism and Sport)

3.30 p.m.  Parliamentary Questions: Oral - Minister for Jobs, Enterprise and Innovation (90 mins)

5.00 p.m.  Government Business: (130 mins)
Statements on FEMPI

7.10 p.m.  Topical Issues (48 mins)
Private Notice Question (if any)

7.58 p.m.  Committee Report/PMB: (120 mins)
Protection of Employees (Collective Redundancies) Bill 2017 - Second Stage (Deputy David Cullinane)

9.58 p.m.  Dáil Adjourns


Seanad Éireann 

The Seanad Public Consultation Committee will meet in the Seanad Chamber


Committee Meetings 

Budgetary Oversight CR1, LH 2000 10 a.m.
AGENDA: Capital Investment [Representatives from the European Investment Bank]

Finance, Public Expenditure and Reform, and Taoiseach (Select) CR2, LH 2000 10 a.m.
AGENDA: Financial Services and Pensions Ombudsman Bill 2017 [Mr Michael D'Arcy T.D., Minister of State at the Department of Finance and the Department of Public Expenditure and Reform with special responsibility for Financial Services and Insurance]

Public Accounts CR3, LH 2000 10 a.m.
(a) 10 a.m.
(b) 10.30 a.m. Private Session
AGENDA:
(a) 10 a.m. Business of the Committee;
(b) 10.30 a.m.  Private Session

Seanad Public Consultation Seanad Chamber 10 a.m.
AGENDA: Public Consultation on Children's Mental Health Services in Ireland.
Session A: 10 a.m-  User Experiences
Session B: 2 p.m -  Advocacy / Service Providers

Social Protection (Joint) CR4, LH 2000 10 a.m.
AGENDA: Pensions schemes (resumed) [Representatives from Active Retirement Ireland, ICTU and the National Women's Council]

Dáil Business Room 2, LH 10.30 a.m.
AGENDA: Private Meeting

Justice and Equality (Select) CR1, LH 2000 3 p.m.
AGENDA: Civil Liability (Amendment) Bill 2017 [Seanad] [Minister for Justice and Equality]


Bills Scheduled for Consideration this Week

Dáil

Dáil Tuesday
Judicial Appointments Commission Bill 2017

Dáil Wednesday
Judicial Appointments Commission Bill 2017

Dáil Thursday
Judicial Appointments Commission Bill 2017
 Rugby World Cup 2023 Bill 2017


Seanad

Seanad Tuesday
Inland Fisheries (Amendment) Bill 2017

Seanad Wednesday
Petroleum and Other Minerals Development (Prohibition of Onshore Hydraulic Fracturing) Bill 2016

Seanad Thursday

Committees

Committees Tuesday

Committees Wednesday
Mediation Bill 2017 
Education (Admission to Schools) Bill 2016

Committees Thursday
Financial Services and Pensions Ombudsman Bill 2017
Civil Liability (Amendment) Bill 2017 [Seanad]


Indicative Business for Week Commencing 3 July 2017

GOVERNMENT BUSINESS
Planning and Development (Amendment) Bill 2016 Report and Final Stages (resumed)
Rugby World Cup 2023 Bill 2017 Second Stage (resumed, if not previously concluded)


PRIVATE MEMBERS BUSINESS
Tuesday 4 July 2017 - Fianna Fáil - Bill on Mortgages - yet to be published
Wednesday 5 July 2017 - Sinn Féin - Motion re. Child Care
 


Provisional Listing of Bills for Dáil Select Committee Consideration

** Week commencing 3 July 2017

Rugby World Cup 2023 Bill 2017 (Select Committee on Transport Tourism and Sport on Wednesday 5 July  at 1.30 p.m. Committee Room 2, LH2000) (subject to referral)
Social Welfare and Pensions Bill 2017  (Select Committee on Social Protection Tuesday 4 July, at 11:00 a.m. in Committee Room 2, LH2000) (subject to referral)
Asian Infrastructure Investment Bill 2017 (Select Committee on Finance, Public Expenditure and Reform, and Taoiseach on Tuesday, 4 July, at 2 p.m. Committee Room 2, LH2000)

** Week commencing 10 July 2017

The Thirty-fifth Amendment of the Constitution (Divorce) Bill 2016 [PMB] (Select Committee on Justice and Equality on Wednesday, 12 July 2017 at 11.00 am Committee Room 2, LH2000)

Report launch
The Joint Committee on Justice and Equality will launch its Report on Immigration, Asylum and the Refugee Crisis in the AV room on Thursday 29th June at 11.45 am.


Email Alerts

If you would like to be notified by email when This Week in the Houses of the Oireachtas or the Committee Schedule are published, please see details of our Email Alert subscription service.

This Week in the Houses of the Oireachtas is compiled by the Communications Unit of the Houses of the Oireachtas Service