Home > Weekly Schedule > This Week in the Houses of the...

This Week in the Houses of the Oireachtas 23 - 27 October 2017

See also: Order Papers | Dáil Order of Business | Committee Schedule
Oireachtas TV Schedule | Live Webcasts
 

Last updated Thursday 26  October 2017 at 12.26

The start times indicated in this schedule are based, in part, on the expected end time of preceding items of business. In the event items of business conclude earlier or later than expected, the start times for subsequent business may be affected.


Tuesday 24 October 2017


Dáil Éireann

2.00 p.m.  Leaders’ Questions (FF, SF, I4C, RIG) (32 mins)

2.32 p.m.  Order of Business (30 mins)
Government Business: Motion re. PQ Rota Change (Department of Foreign Affairs and Trade and the Department of Agriculture, Food and the Marine)

3.02 p.m.  P.Q.s: Oral - Minister for Finance (90 mins)

4.32 p.m  Government Business (3 hrs 28 mins)
Statements on Catalonia (Department of Foreign Affairs)(to conclude within 80 minutes)
Finance Bill 2017 - Order for Second Stage and Second Stage (Department of Finance)

8.00 p.m.  Private Members Business (Social Democrats-Green Party): Motion re. Housing (120 mins)

10.00 p.m. Dáil Adjourns


Seanad Éireann

2.30 p.m.  Commencement Matters

3.30 p.m.  Order of Business

4.45 p.m.  Legal Metrology (Measuring Instruments) Bill 2017 – Committee & Remaining Stages (Department of Business, Enterprise and Innovation)


Committee Meetings

Business, Enterprise and Innovation (Joint) CR4, LH 2000 11 a.m.
AGENDA: The cost of doing business
Session A  [Representatives from Chambers Ireland, Irish Tax Institute and ISME ]
Session B [Representatives from ICTU]

Foreign Affairs and Trade, and Defence (Select) CR1, LH 2000 11 a.m.
AGENDA: a) Diplomatic Relations (Miscellaneous Provisions) Bill 2017
b) Protection of Cultural Property in the event of Armed Conflict (Hague Convention Bill 2016) as passed by Seanad Éireann [Minister for Foreign Affairs and Trade]

Communications, Climate Action and Environment (Joint) CR2, LH 2000 12 noon
 AGENDA: Private Meeting

Public Accounts CR3, LH 2000 3.30 p.m.
AGENDA: Private Meeting

Agriculture, Food and the Marine (Joint) CR1, LH 2000 4 p.m.
AGENDA: Proposed Renewable Energy Directive (RED II) 2020-2030 [Representatives from Ethanol Europe Renewables Ltd; and Officials from Department of Communications, Climate Action and Environment]

Education and Skills (Joint) CR2, LH 2000 4 p.m.
AGENDA: Tackling Obesity and the Promotion of Healthy Eating in Schools [Engagement with Ms. Claire Heneghan B.Ed., MSc.; Dr Celine Murrin and Dr Silvia Bel-Serrat, National Nutrition Surveillance Centre (UCD); representatives from Bord Bia; Safe Food; Irish Heart Foundation; Healthy Kidz; and officials from the Department of Education and Skills; and Department of Health]

Seanad Procedure and Privileges R160 5-Storey Block 4.45 p.m.
AGENDA: Private Meeting

An Ghaeilge, an Ghaeltacht agus na hOileáin (Comh) CR4, LH 2000 5 p.m.
AGENDA: Private Meeting


Wednesday 25 October 2017


Dáil Éireann

10.00 a.m.  Government Business: (120 mins)
Finance Bill 2017 - Second Stage (resumed) (Department of Finance)
Statements on the National Planning Framework (Department of Housing, Planning and Local Government)

12.00 p.m.  Leaders’ Questions (FF, SF, RIG, SD-GP) (32 mins)

12.32 p.m.  Questions on Promised Legislation (30 mins)

1.02 p.m.   Taoiseach’s Questions (45 mins)

1.47 p.m.   Government Business (105 mins)
Post-European Council Statements

3.32 p.m.   P.Q.s: Oral - Minister for Education and Skills (90 mins)

5.02 p.m.   Topical Issues (48 mins)
Private Notice Question (if any)

5.50 p.m.   SOS (40 mins)

6.30 p.m.   Private Members Business (Fianna Fáil): Motion re. Tracker Mortgages (120 mins)

8.30 p.m.   Government Business (150 mins)
Finance Bill 2017 - Second Stage (resumed) (Department of Finance)
Statements on the National Planning Framework (Department of Housing, Planning and Local Government)

11.00 p.m. Dáil Adjourns


Seanad Éireann

10.30 a.m.  Commencement Matters

11.30 a.m.  Order of Business

1.10 p.m.   Statements on the Irish Language (Minister of State with responsibility for Gaeilge, Gaeltacht and the Islands)

2.30 p.m.   Statements on Driving Test Waiting times (Minister for Transport, Tourism & Sport)

3.00 p.m.   Statements on the situation in Catalonia (Minister for Foreign Affairs and Trade)

4.00 p.m.   Statements on Report of the Joint Committee on Social Protection on the position of Lone Parents in Ireland (Minister for Social Protection)

5.00 p.m.   Private Members Business: Irish Human Rights and Equality Commission (Gender Pay Gap Information) Bill 2017 - Committee Stage (Senators Ivana Bacik, Kevin Humphreys, Ged Nash, Aodháin Ó Ríordáin)

7.00 p.m.   Seanad Adjourns


Committee Meetings 

Health (Joint) CR3, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: Pre-Legislative Scrutiny on the General Scheme of the Children’s Health Bill 2017 [Officials from the Department of Health; and Ms. Eilísh Hardiman, Chief Executive Officer, Children’s Hospital Group]

Justice and Equality (Joint) CR2, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: Detailed scrutiny of the Mortgage Arrears Resolution (Family Home) Bill 2017 [PMB]:
Session A: Deputy Michael McGrath (Bill sponsor)
Session B: Irish Mortgage Holders Organisation.
Session C: Insolvency Service of Ireland.

Transport, Tourism and Sport (Joint) CR4, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: Engagement with Mr. Frank Allen, Chairperson Designate, Irish Rail, Mr. Aidan Murphy, Chairperson Designate of Bus Eireann and Mr. Ultan Courtney, Chairperson Designate of Dublin Bus

Children and Youth Affairs (Joint) CR1, LH 2000 9.30 a.m.
AGENDA: Cyber Security for Children and Young Adults (resumed)
Session A - 9.30 a.m.  [Representatives from An Garda Síochana]
Session B - 10.30 a.m.  [Representatives from the Office of Internet Security; and CyberSafe Ireland]

Eighth Amendment of the Constitution (Joint) CR3, LH 2000 1.30 p.m.
AGENDA: Session A - Risks to Mental Health [Professor Veronica O’Keane, Professor of Psychiatry, TCD;
Session B - Termination arising from rape [Mr. Tom O’Malley S.C., Senior Lecturer in Law, NUIG; Ms. Noeline Blackwell,  Chief Executive Officer, Dublin Rape Crisis Centre; and Dr. Maeve Eogan, Consultant Obstetrician and Gynaecologist, Rotunda Hospital]
Session C - Termination in cases of Foetal Abnormality [Mr. Gerry Edwards, Chair, and Ms. Claire Cullen-Delsol, Termination for Medical Reasons Ireland]

Public Petitions (Joint) CR2, LH 2000 1.30 p.m.
AGENDA: Public Petitions received

Budgetary Oversight CR1, LH 2000 2 p.m.
AGENDA: Equality Budgeting [Representatives from Social Justice Ireland (SJI)]

Working Group of Committee Chairmen CR2, LH 2000 3.45 p.m.
AGENDA: Private Meeting

Housing, Planning and Local Government (Select) CR4, LH 2000 4.15 p.m.
AGENDA: Water Services Bill 2017 [Minister for Housing, Planning and Local Government]


Thursday 26 October 2017


Dáil Éireann

10.00 a.m.  Government Business (120 mins)
Finance Bill 2017 - Second Stage (resumed, if not previously concluded) (Department of Finance)
Statements on the National Planning Framework (Department of Housing, Planning and Local Government)

12.00 p.m.  Leaders’ Questions (FF, SF, LAB, I4C) (32 mins)

12.32 p.m.  Questions on Promised Legislation (15 mins)
Government Business: Motion re. Financial Resolutions for the Finance Bill 2017 (without debate)

12.47 p.m.  Weekly divisions (43 mins)

1.30 p.m.   SOS (30 mins)

2.00 p.m.   Government Business (240 mins)
Finance Bill 2017 - Second Stage (resumed, if not previously concluded) (Department of Finance)
Statements on the National Planning Framework (Department of Housing, Planning and Local Government)
Road Traffic (Amendment) Bill 2017 - Order for Second Stage and Second Stage (Department of Transport, Tourism and Sport)

6.00 p.m.   P.Q.s: Oral - Minister for Housing, Planning and Local Government (90 mins)

7.30 p.m.   Topical Issues (48 mins)
Private Notice Question (if any)

8.18 p.m.   Government Business (120 mins)
Statements on the National Planning Framework (Department of Housing, Planning and Local Government)

8.18 p.m.   Committee Report/PMB (120 mins)
Motion re. Report on Scrutiny of the Cannabis for Medicinal Use Regulation Bill 2016 — Joint Committee on Health

10.18 p.m.  Dáil Adjourns


Seanad Éireann 

10.30 a.m.  Commencement Matters

11.30 a.m.  Order of Business

12.45 p.m.  Criminal Justice (Victims of Crime) Bill 2016 - Message from Dáil Éireann (Department of Justice and Equality)


Committee Meetings 

Housing, Planning and Local Government (Joint) CR1, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: Pre-Legislative Scrutiny on the General Scheme of The Building Control (Construction Industry Register Ireland) Bill 2017 (resumed)
Session A [Ms. Orla Hegarty UCD, Ms. Deirdre Ní Fhloinn Trinity College]
Sesssion B [Representatives from the Construction Industry Federation and the CIRI Admissions & Registration Board]

Public Accounts CR3, LH 2000 9 a.m.
AGENDA:
1. Private Meeting
2. (i) Business of the Committee
(ii) Session 1 : Specific matters related to HSE commissioned Deloitte report on the cost of care incurred by the service provider in the Grace Case
Session 2: C&AG Report 2016, Chapter 19: Management and Oversight of Grants to Health Agencies
[Officials from the Health Service Executive]

Finance, Public Expenditure and Reform, and Taoiseach (Joint) CR2, LH 2000 10 a.m.
AGENDA: Private Meeting

Dáil Business R160 5-Storey Block 10.30 a.m.
AGENDA: Private Meeting

Employment Affairs and Social Protection (Joint) CR4, LH 2000 11.30 a.m.
AGENDA: Issues pertaining to employment affairs and social protection [Representatives from the Committee for Labour and Social Protection, Chamber of Deputies, Parliament of Romania]

Implementation of the Good Friday Agreement (Joint) CR2, LH 2000 2.15 p.m.
AGENDA: Legacy issues [Mr. Brian Gormally, Director of Committee on the Administration of Justice (CAJ); Ms. Sandra Peake, Chief Executive Officer of WAVE Trauma Centre]


Bills Scheduled for Consideration this Week

Dáil

Dáil Tuesday
Finance Bill 2017

Dáil Wednesday
Finance Bill 2017

Dáil Thursday
Finance Bill 2017
Road Traffic (Amendment) Bill 2017



Seanad

Seanad Tuesday
Legal Metrology (Measuring Instruments) Bill 2017

Seanad Wednesday

Seanad Thursday
Criminal Justice (Victims of Crime) Bill 2016

 

Committees

Committees Tuesday
Diplomatic Relations (Miscellaneous Provisions) Bill 2017
Protection of Cultural Property in the event of Armed Conflict (Hague Convention Bill 2016)

Committees Wednesday
Mortgage Arrears Resolution (Family Home) Bill 2017 [PMB]
Water Services Bill 2017

Committees Thursday
 


Indicative Business for Week Commencing 6 November 2017

GOVERNMENT BUSINESS
Civil Liability (Amendment) Bill 2017 [Seanad] - Order for Report, Report and Final Stages
Water Services Bill 2017 - Order for Report, Report and Final Stages
Wildlife (Amendment) Bill 2016 - Order for Report, Report and Final Stages

PRIVATE MEMBERS BUSINESS
Tuesday 7 November 2017 - Sinn Féin — Motion re. Housing
Wednesday 8 November 2017 - Fianna Fáil — Equality (Miscellaneous Provisions) Bill 2017 Second Stage

THURSDAY BUSINESS FOR PRIVATE MEMBERS' BILLS / COMMITTEE REPORTS ON 9 November 2017
Garda Síochána (Amendment) Bill 2017– Second Stage – Deputy Jim O’Callaghan


Bills due for Committee Consideration

Note: this list is provisional

Week commencing 30 October 2017

No Bills Scheduled

Week commencing 6 November 2017

No Bills Scheduled


Email Alerts

If you would like to be notified by email when This Week in the Houses of the Oireachtas or the Committee Schedule are published, please see details of our Email Alert subscription service.

This Week in the Houses of the Oireachtas is compiled by the Communications Unit of the Houses of the Oireachtas Service