Home > Weekly Schedule > This Week in the Houses of the...

This Week in the Houses of the Oireachtas  15 - 19 January 2018

See also: Order Papers | Dáil Order of Business | Committee Schedule
Oireachtas TV Schedule | Live Webcasts
 

Last updated Monday 15 January 2018 at 12.45

The start times indicated in this schedule are based, in part, on the expected end time of preceding items of business. In the event items of business conclude earlier or later than expected, the start times for subsequent business may be affected.


Tuesday 16 January 2018


Dáil Éireann

2.00 p.m.  Leaders’ Questions (FF, SF, LAB, RIG)  (32 mins)

2.32 p.m.  Order of Business  (30 mins)

3.02 p.m.  Taoiseach’s Questions (45 mins)

3.47 p.m.  Government Business: Post European Council Statements (105 mins)

5.32 p.m.   Parliamentary Questions: Oral – Minister for Rural and Community Development (90 mins)

7.02 p.m.   Topical Issues (48 mins)
Private Notice Question (if any)

7.50 p.m.  Government Business: Road Traffic (Amendment) Bill 2017 Second Stage (resumed) (Department of Transport, Tourism and Sport) (10 mins)

8.00 p.m.  Private Members Business (Sinn Féin): - Motion re. Trolley Crisis (120 mins)

10.00 p.m.  Dáil Adjourns


Seanad Éireann

Adjourned until 2.30 p.m. on Wednesday 17 January 2018


Committee Meetings

Children and Youth Affairs (Joint) CR1, LH 2000 1.30 p.m.
AGENDA: 2016 Annual Report of the Ombudsman for Children [Dr. Niall Muldoon, Ombudsman for Children]

Finance, Public Expenditure and Reform, and Taoiseach (Joint) CR2, LH 2000 2 p.m.
AGENDA: (i) Matters relating to tracker mortgages; and (ii) Public Service Framework for Future Development & Innovation: Our Public Service 2020 [Minister for Finance and Public Expenditure and Reform]

Agriculture, Food and the Marine (Joint) CR1, LH 2000 3.30 p.m.
AGENDA: (i) Scrutiny of EU Legislative Proposals:  Schedule ACOM(2017)645 (Proposed Council Regulation – fish quotas), COM(2017)692 (Proposed Council Regulation - quantitative limitations for buying-in skimmed milk powder)
Schedule B: COM(2017)641; COM(2017)643; COM(2017)672; COM(2017)742
(ii) Findings of the Indecon Review of the Irish Harness Racing sector [Representatives from the Irish Harness Racing Association]

Budgetary Oversight CR3, LH 2000 4 p.m.
AGENDA: Re-valuation of Local Property Tax and Ex-post analysis of Commercial Stamp Duty changes in Budget 2018 [Officials  from the Department of Finance]

Business, Enterprise and Innovation (Joint) CR4, LH 2000 4 p.m.
AGENDA: Private Meeting

Communications, Climate Action and Environment (Joint) CR2, LH 2000 5 p.m.
AGENDA: (i) Scrutiny of EU Legislative Proposals: Schedule A: COM(2017)698, (research programme for European Atomic Energy Community) COM(2017)769 (investment in energy infrastructure) Schedule B: COM(2017)54.
(ii) Meeting Ireland’s targets under the 2020 Climate & Energy Package [Officials from the Department of Communications, Climate Action and Environment and representatives from the Commission for Regulation of Utilities (CRU); EirGrid plc; Irish Solar Energy Association (ISEA); North West PV and Smart Renewable Energy Ltd; The Irish Wind Energy Association; Sustainable Energy Association Ireland (SEAI); ESB Networks]


Wednesday 17 January 2018


Dáil Éireann

10.30 a.m.  Parliamentary Questions: Oral – Minister for Employment Affairs and Social Protection  (90 mins)

12.00 p.m.  Leaders’ Questions (FF, SF, I4C, SOL-PBP) (32 mins)

12.32 p.m.  Questions on Promised Legislation  (30 mins)

1.02 p.m.  SOS  (60 mins)

2.02 p.m.  Topical Issues (48 mins)
Private Notice Question (if any)

2.50 p.m.  Private Members’ Business (Fianna Fáil): - Motion re. reimbursing staff of Section 39 agencies (120 mins)

4.50 p.m.  Government Business: (5 hrs 25 mins)
Statements re. Report of the Joint Committee on the Eighth Amendment of the Constitution (resumed)
Road Traffic (Amendment) Bill 2017 - Second Stage (resumed) (Department of Transport, Tourism and Sport) (to commence at 8.15 p.m.)

10.15 p.m.  Dáil Adjourns


Seanad Éireann

2.30 p.m.        Commencement Matters

3.30 p.m.        Order of Business

4.45 p.m.        Statements on the Report of the Joint Committee on the Eighth Amendment of the Constitution (Department of Health)


Committee Meetings 

Health (Joint) CR3, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: (i) Scrutiny of EU legislative proposal: Schedule B: COM(2017)735; and
(ii) Pre-Legislative Scrutiny on the General Scheme of the Assisted Human Reproduction Bill 2017 [Officials from the Department of Health and Representatives from the Health Service Executive]

Justice and Equality (Joint) CR2, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: Opt-in motion re European Union Directive 2013/33/EU of 26 June 2013 laying down standards  for the reception of applicants for international protection (recast) Minister for Justice and Equality]

Housing, Planning and Local Government (Joint) CR1, LH 2000 9.30 a.m.
AGENDA: Private Meeting

Justice and Equality (Select) CR2, LH 2000 9.30 a.m.
AGENDA: Judicial Appointments Commission Bill 2017 (resumed) [Minister for Justice and Equality]

Communications, Climate Action and Environment (Joint) CR3, LH 2000 1.30 p.m.
AGENDA: Detailed Scrutiny of Waste Reduction Bill 2017 [PMB] [Deputies Eamon Ryan and Catherine Martin, Bill sponsors] [Officials from the Department of Communications, Climate Action and Environment. Representatives from the Environmental Protection Agency, Irish Business and Employers Confederation, Food Drink Ireland, Retail Ireland Voice Ireland, Eunomia, RGDATA and Repak Ltd.]

Culture, Heritage and the Gaeltacht (Joint) CR4, LH 2000 1.30 p.m.
AGENDA: Governance in relation to funding in the arts sector [Officials from the Department of Culture, Heritage and the Gaeltacht and the Arts Council]

Transport, Tourism and Sport (Joint) CR2, LH 2000 1.30 p.m.
AGENDA: (i) Scrutiny of EU legislative proposals: Schedule A:  COM(2017)648 (Combined transport of goods); COM(2017)653 - (Promotion of Clean and Energy-Efficient Road Transport Vehicles).Schedule B: COM(2017)406, COM(2017)726. (ii) Accessibility of Public Transport for people with disabilities (resumed) [Mr Ray Coyne,CEO,Dublin Bus; Mr Jim Meade, Train Operations Director, Irish Rail; Mr Ray Hernan, Acting CEO, Bus Eireann; Mr Seamus Egan, Performance Director, Transdev Ireland and Mr Kevin Traynor, National Director, CoachTourism &Transport Council of Ireland]

European Union Affairs (Joint) CR1, LH 2000 2 p.m.
AGENDA: The priorities of the Republic of Bulgaria for the Presidency of the Council of the European Union [His Excellency Mr Branimir Zaimov, Ambassador of the Republic of Bulgaria to Ireland]


Thursday 18 January 2018


Dáil Éireann

10.30 a.m.  Parliamentary Questions: Oral – Minister for Public Expenditure and Reform (90 mins)

12.00 p.m.  Leaders’ Questions (FF, SF, RIG, SD-GP)  (32 mins)

12.32 p.m.  Questions on Promised Legislation  (15 mins)

12.47 p.m.  Weekly divisions (43 mins)

1.30 p.m.    SOS  (40 mins)

2.10 p.m.   Government Business: (4 hrs 50 mins)
Road Traffic (Amendment) Bill 2017 - Second Stage (resumed) (Department of Transport, Tourism and Sport) (to conclude at 4.30 p.m. if not previously concluded)
Statements re. Report of the Joint Committee on the Eighth Amendment of the Constitution (resumed, if not previously concluded)

7.00 p.m.  Topical Issues   (48 mins)

7.48 p.m.  Dail Adjourns


Committee Meetings 

Public Accounts CR3, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: Business of the Committee

Finance, Public Expenditure and Reform, and Taoiseach (Joint) CR2, LH 2000 9.30 a.m.
AGENDA: Tracker Mortgage Redress Examination Progress Report [Mr. Philip Lane, Governor, Central Bank of Ireland]

Foreign Affairs and Trade, and Defence (Joint) CR1, LH 2000 10 a.m.
AGENDA: Private Meeting

Future of Mental Health Care (Joint) CR4, LH 2000 10 a.m.
AGENDA: Primary Care, Recruitment and Funding in Mental Health Services
Session A: [Representatives from the Community Healthcare Organisations - Areas 1,2 & 3]
Session B: [Representatives from the Community Healthcare Organisations - Areas 4,5 & 6]

Dáil Business R160 5-Storey Block 10.30 a.m.
AGENDA: Private Meeting


Bills Scheduled for Consideration this Week

Dáil

Dáil Tuesday

Dáil Wednesday
Road Traffic (Amendment) Bill 2017

Dáil Thursday
Road Traffic (Amendment) Bill 2017



Seanad

Seanad Tuesday

Seanad Wednesday

Seanad Thursday

 

Committees

Committees Tuesday

Committees Wednesday
Judicial Appointments Commission Bill 2017
Waste Reduction Bill 2017 [PMB]

Committees Thursday


Indicative Business for Week Commencing 22 January 2018

GOVERNMENT BUSINESS
Technological Universities Bill 2015 – Report and Final Stages (resumed)
Companies (Statutory Audits) Bill 2017 – Order for Second Stage and Second Stage
Planning and Development (Amendment) Bill 2016 – Report and Final Stages (resumed)


PRIVATE MEMBERS BUSINESS
Tuesday 23 January 2018 - Social Democrats-Green Party Group – Residential Tenancies (Amendment) Bill 2018 (yet to be published)
Wednesday 24 January 2018 - Fianna Fáil – Vulture Fund Bill 2018 (yet to be published)


THURSDAY BUSINESS FOR PRIVATE MEMBERS' BILLS / COMMITTEE REPORTS ON 24 JANUARY 2018

Island Fisheries (Heritage Licence) Bill 2017 Second Stage (Deputies Martin Kenny, Martin Ferris and Pearse Doherty)


Bills due for Committee Consideration

Week commencing 22 January 2018

No Bills Scheduled

Week commencing 29 January 2018

No Bills Scheduled


Email Alerts

If you would like to be notified by email when This Week in the Houses of the Oireachtas or the Committee Schedule are published, please see details of our Email Alert subscription service.

This Week in the Houses of the Oireachtas is compiled by the Communications Unit of the Houses of the Oireachtas Service