Home > Weekly Schedule > This Week in the Houses of the...

This Week in the Houses of the Oireachtas 5 - 9 February 2018

See also: Order Papers | Dáil Order of Business | Committee Schedule
Oireachtas TV Schedule | Live Webcasts
 

Last updated Tuesday 6 February 2018 at 17.25

The start times indicated in this schedule are based, in part, on the expected end time of preceding items of business. In the event items of business conclude earlier or later than expected, the start times for subsequent business may be affected.


Tuesday 6 February 2018


Dáil Éireann

2.00 p.m.   Leaders’ Questions (FF, SF, I4C, SD-GP) (32 mins)

2.32 p.m.   Order of Business (30 mins)
Motion without debate: Motion re. Sectoral Employment Order (Mechanical Engineering Building Services Contracting Sector) 2018 (Referral to Joint Committee) (Department of Business, Enterprise and Innovation)

3.02 p.m.   Taoiseach’s Questions (45 mins)

3.47 p.m.   P.Q.s: Oral – Minister for Justice and Equality (90 mins)

5.17 p.m.   Topical Issues (48 mins)
Private Notice Question (if any)

6.05 p.m.   Government Business: (115 mins)
Statements on Centenary of Women’s Suffrage (to conclude within 45 minutes) (Department of Culture, Heritage and the Gaeltacht)
Public Health (Alcohol) Bill 2015 [Seanad] - Order for Second Stage and Second Stage (Department of Health)

8.00 p.m.   Private Members Business (Fianna Fáil): Motion re. Broadband (120 mins)

10.00 p.m.  Dáil Adjourns


Seanad Éireann

2.30 p.m.  Commencement Matters
 
3.30 p.m.  Order of Business: Motion regarding Sectoral Employment Order (Mechanical Engineering Building Services Contracting Sector) 2018 - Referral to Committee without debate (Department of Business, Enterprise and Innovation)

4.45 p.m.  Statements on Foreign Affairs (Tánaiste and Minister for Foreign Affairs)

6.00 p.m.  Private Members Business: Education (Welfare) (Amendment) Bill 2017 - Second Stage (Senators Kevin Humphreys, Gerald Nash, Aodhán Ó Ríordáin)

8.00 p.m. Seanad Adjourns


Committee Meetings

Agriculture, Food and the Marine (Joint) CR1, LH 2000 3.30 p.m.
AGENDA: Report on the Review of the Aquaculture Licensing Process [Officials from the Department of Agriculture, Food and the Marine]

Education and Skills (Joint) CR2, LH 2000 4 p.m.
AGENDA: Education inequality and disadvantage [Dr. Katriona O'Sullivan, Academic, Maynooth University; Dr. John Bissett, Community Worker, Canal Communities Local Drugs & Alcohol Task Force; representatives from Foróige; an Cosán; Irish Penal Reform Trust (IPRT) and Irish Rural Link; and officials from Department of Education & Skills and Department of Children & Youth Affairs ]

Finance, Public Expenditure and Reform, and Taoiseach (Joint) CR3, LH 2000 4 p.m.
AGENDA: (i) Scrutiny of EU Legislative Proposal: Schedule A  COM(2017)783 VAT - obligation to respect a minimum standard rate; and
(ii) Progress made regarding resolution of the Tracker Mortgage Redress issue (resumed)
Session A: 4pm - Mr. Jeremy Masding, Chief Executive Officer, Permanent TSB; and
Session B: 5.30pm - Mr. Wim Verbraeken, Chief Executive Officer, KBC Bank

An Ghaeilge, an Ghaeltacht agus na hOileáin (Comh) CR4, LH 2000 5 p.m.
AGENDA: Na dúshláin atá ag baint le hionaid cúraim leanaí lán-Ghaeilge a reáchtáil i gceantar Gaeltachta [Crann Taca / Comharchumann Shailearna Teo]


Wednesday 7 February 2018


Dáil Éireann

10.30 a.m.  P.Q.s: Oral – Minister for Business, Enterprise and Innovation (90 mins)

12.00 p.m.  Leaders’ Questions (FF, SF, SOL-PBP, RIG)  (32 mins)

12.32 p.m.  Questions on Promised Legislation (30 mins)

1.02 p.m.   Taoiseach’s Questions (45 mins)

1.47 p.m.   SOS (60 mins)

2.47 p.m.   Topical Issues  (48 mins)
Private Notice Question (if any)

3.35 p.m.   Private Members’ Business (SOL-PBP): Petroleum and Other Minerals Development (Amendment) (Climate Emergency Measures) Bill 2018 - Second Stage (120 mins)

5.35 p.m.    Government Business: (5 hrs 40 mins)
National Archives (Amendment) Bill 2017 - Order for Report, Report and Final Stages (Department of Culture, Heritage & the Gaeltacht)
Public Health (Alcohol) Bill 2015 [Seanad] - Second Stage (resumed) (Department of Health)
Industrial Development (Amendment) Bill 2018 - Order for Second Stage and Second Stage (Department of Business, Enterprise and Innovation)
Statements on National Broadband Procurement Process (to commence at 8.50 p.m. and to adjourn at 11.15 p.m., if not previously concluded) (Department of Communications, Climate Action and Environment)

11.15 p.m.  Dáil Adjourns


Seanad Éireann

10.30 a.m.  Commencement Matters

11.30 a.m.  Order of Business
 
12.45 p.m.  Technological Universities Bill 2015 - Committee Stage (Department of Education and Skills)

3.30 p.m.    Planning and Development (Amendment) Bill 2016 - Second Stage (Department of Housing, Planning and Local Government)

5.00 p.m.   Private Members Business: Mental Health (Amendment) Bill 2016 - Committee Stage (Senators Joan Freeman, Gerard P. Craughwell, Marie-Louise O’Donnell)

7.00 p.m. Seanad Adjourns


Committee Meetings 

Health (Joint) CR3, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: Quarterly Update on Health Issues [Minister for Health and Officials from the Department of Health and Mr. Tony O’Brien, Director General and Representatives from the Health Service Executive]

Justice and Equality (Select) CR2, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: Judicial Appointments Commission Bill 2017 (resumed) [Minister for Justice and Equality]

Children and Youth Affairs (Joint) CR1, LH 2000 9.30 a.m.
AGENDA: Cyber Security for children and young adults (resumed) [Representatives from Newbridge College and Comhairle na nÓg].

Transport, Tourism and Sport (Joint) CR4, LH 2000 9.30 a.m.
AGENDA: Accessibility to public transport for people with disabilities (resumed) Session A: [Ms Alannah Murray and Mr Padraic Moran ] . Session B:[Minister for Transport, Tourism and Sport]

Future of Mental Health Care (Joint) CR4, LH 2000 1.30 p.m.
AGENDA: Medication and Talk Therapy [Representatives from the Irish Association for Counselling and Psychotherapy and the Irish College of General Practitioners]

Public Petitions (Joint) CR1, LH 2000 1.30 p.m.
AGENDA: Public petitions received

European Union Affairs (Joint) CR3, LH 2000 2 p.m.
AGENDA: (i)The UK withdrawal from the EU negotiations;
(ii) The potential impact on relationships between these Islands; and
(iii) Scotland’s place in Europe.
[Mr Michael Russell, MSP, Minister for UK Negotiations on Scotland’s Place in Europe]


Thursday 8 February 2018


Dáil Éireann

10.30 a.m.  P.Q.s: Oral – Minister for Health  (90 mins)

12.00 p.m.  Leaders’ Questions (FF, SF, LAB, SOL-PBP) (32 mins)

12.32 p.m.  Questions on Promised Legislation (15 mins)

12.47 p.m.  Weekly divisions (43 mins)

1.30 p.m.   SOS (40 mins)

2.10 p.m.   Government Business: (170 mins)
Public Health (Alcohol) Bill 2015 [Seanad] - Second Stage (resumed, if not previously concluded) (Department of Health)
Industrial Development (Amendment) Bill 2018 - Order for Second Stage and Second Stage (Department of Business, Enterprise and Innovation)

5.00 p.m.   Topical Issues  (48 mins)
Private Notice Question (if any) immediately following Topical Issues

3.35 p.m.   Private Members’ Business (SOL-PBP): Petroleum and Other Minerals Development (Amendment) (Climate Emergency Measures) Bill 2018 - Second Stage (120 mins)

5.48 p.m.   Private Members’ Bill or Committee Report (alternating weekly): (120 mins)
Parental Leave (Amendment) Bill 2017 - Second Stage (Deputies Róisin Shortall and Catherine Murphy)

7.48 p.m.   Dáil Adjourns


Seanad Éireann 

10.30 a.m.  Commencement Matters

11.30 a.m.  Order of Business
 
12.45 p.m.  Data Protection Bill 2018 - Order for Second Stage and Second Stage (Department of Justice and Equality)


Committee Meetings 

Public Accounts CR3, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: (i) Business of the Committee
(ii)C&AG Report 2016
Chapter 7: Dormant Accounts Fund
[Representatives from The Departments of Children and Youth Affairs, Justice and Equality, Health & The NTMA]

Housing, Planning and Local Government (Joint) CR1, LH 2000 9.30 a.m.
AGENDA: Reclassification of Approved Housing Bodies
Session A: [Representatives from the Irish Council for Social Housing; and The Housing Alliance]
Session B:[Officials from the Department of Housing, Planning and Local Government; Department of Finance; and representatives from the Central Statistics Office]

Finance, Public Expenditure and Reform, and Taoiseach (Joint) CR2, LH 2000 10 a.m.
AGENDA: Pre-Legislative Scrutiny on the Draft General Scheme of the Insurance (Amendment) Bill [Mr Michael D'Arcy, Minister of State with special responsibility for Financial Services and Insurance, Department of Finance]

Employment Affairs and Social Protection (Joint) CR4, LH 2000 10.15 a.m.
AGENDA: Public Services Card [Mr. Simon McGarr, McGarr Solicitors]

Dáil Business R160 5-Storey Block 10.30 a.m.
AGENDA: Private Meeting

Communications, Climate Action and Environment (Select) CR4, LH 2000 2 p.m.
AGENDA: Dáil Motion in relation to the terms of the Kigali Amendment to the Montreal Protocol on substances that deplete the ozone layer [Minister for Communications, Climate Action and Environment]

Implementation of the Good Friday Agreement (Joint) CR2, LH 2000 2.15 p.m.
AGENDA: Session A: Private Session
Session B: Legacy Issues (resumed) [Ms. Judith Thompson, Commissioner for Victims and Survivors Northern Ireland]
Session C: Private Session

Communications, Climate Action and Environment (Joint) CR4, LH 2000 2.45 p.m.
AGENDA: National Broadband Plan [Minister for Communications, Climate Action and Environment]


Bills Scheduled for Consideration this Week

Dáil

Dáil Tuesday
Public Health (Alcohol) Bill 2015 [Seanad]

Dáil Wednesday
National Archives (Amendment) Bill 2017
Public Health (Alcohol) Bill 2015 [Seanad]
Industrial Development (Amendment) Bill 2018

Dáil Thursday
Public Health (Alcohol) Bill 2015 [Seanad]
Industrial Development (Amendment) Bill 2018



Seanad

Seanad Tuesday

Seanad Wednesday
Technological Universities Bill 2015
Planning and Development (Amendment) Bill 2016

Seanad Thursday
Data Protection Bill 2018

Committees

Committees Tuesday

Committees Wednesday
Judicial Appointments Commission Bill 2017

Committees Thursday


Indicative Business for Week Commencing 12 February 2018

GOVERNMENT BUSINESS
Employment (Miscellaneous Provisions) Bill 2017 – Order for Second Stage and Second Stage
Statements on the Third Interim Report from the Commission of Investigation into Mother and Baby Homes

PRIVATE MEMBERS BUSINESS
Tuesday 13 February 2018: Fianna Fáil - Motion re. Community pillars and volunteerism
Wednesday 14 February 2018: Sinn Féin - Central Bank (Amendment) Bill 2018 - Second Stage

THURSDAY BUSINESS FOR PRIVATE MEMBERS' BILLS / COMMITTEE REPORTS ON 15 FEBRUARY 2017
"Report on the Position of Lone Parents in Ireland" — Joint Committee on Employment Affairs and Social Protection


Bills due for Committee Consideration

Note: this list is provisional

** Week commencing 12 February 2018
Intoxicating Liquor (Breweries and Distilleries) Bill 2016 [PMB]  (Select Committee on Justice and Equality) on Wednesday 14 February at 9:00am, Committee Room 2, LH2000.


** Week commencing 19 February 2018
Companies (Statutory Audits) Bill 2017 (Select Committee on Business, Enterprise and Innovation) on Wednesday 21st February at 1:30 pm. Committee Room 3 in CR3, LH2000.


Email Alerts

If you would like to be notified by email when This Week in the Houses of the Oireachtas or the Committee Schedule are published, please see details of our Email Alert subscription service.

This Week in the Houses of the Oireachtas is compiled by the Communications Unit of the Houses of the Oireachtas Service