Home > Weekly Schedule > This Week in the Houses of the...

This Week in the Houses of the Oireachtas 16 - 20 October 2017

See also: Order Papers | Dáil Order of Business | Committee Schedule
Oireachtas TV Schedule | Live Webcasts
 

Last updated Wednesday 18 October 2017 at 13.57

The start times indicated in this schedule are based, in part, on the expected end time of preceding items of business. In the event items of business conclude earlier or later than expected, the start times for subsequent business may be affected.


Tuesday 17 October 2017


Dáil Éireann

2.00 p.m.  Leaders’ Questions (FF, SF, LAB, RIG) (32 mins)

2.32 p.m.  Order of Business (30 mins)
Motion re. Double Taxation Relief (Taxes on Income) (Republic of Kazakhstan) Order 2017 (back from Committee) (without debate)
Motion re. Exchange of Information relating to Tax Matters (Macao Special Administrative Region of the People’s Republic of China) Order 2017 (back from Committee) (without debate)
Motion re. Sectoral Employment Order (Construction Sector) 2017 (back from Committee) (without debate)
Motion re. Broadcasting Act 2009 (Designation of Major Events) Order 2017 (back from Committee) (without debate)
Motion re. Statement of Estimates for the Houses of the Oireachtas Commission (without debate)
Motion re. Further Revised Estimates 2017 (referral to Committee) (without debate)
Motion re. Thirteenth Report of the Committee of Selection (without debate)

3.02 p.m.  Taoiseach’s Questions (45 mins)

3.47 p.m.  P.Q.s: Oral - Minister for Children and Youth Affairs (90 mins)

5.17 p.m.  Topical Issues (48 mins)
Private Notice Question (if any)

6.05 p.m.  Government Business: (115 mins)
Water Services Bill 2017 -  Second Stage (resumed) (Department of Housing, Planning and Local Government)

8.00 p.m.  Private Members Business (Rural Independents Group): Motion re. Detrimental effect of extension of city boundaries on country areas (120 mins)

10.00 p.m. Dáil Adjourns


Seanad Éireann

2.30 p.m.  Commencement Matters

3.30 p.m.   Order of Business 
Motion regarding the Broadcasting Act 2009 (Designation of Major Events) Order 2017 – Back from Committee without debate (Department of Communications, Climate Action and Environment)

4.45 p.m. Recognition of Irish Sign Language for the Deaf Community Bill 2016 - Report and Final Stages (Senators Mark Daly, Catherine Ardagh, Keith Swanick)


Committee Meetings

Agriculture, Food and the Marine (Joint) CR1, LH 2000 4 p.m.
AGENDA: Future of the Tillage Sector in Ireland
(i) [Representatives from Science Foundation Ireland]
(ii) [Representatives from Minch Malt Ltd]

Business, Enterprise and Innovation (Joint) CR4, LH 2000 4 p.m.
AGENDA: The Cost of Doing Business
Session A  [Representatives from Ibec, the Small Firms Association, Food and Drink Industry Ireland and Retail Ireland ]
Session B [Representatives from the Irish Hotels Federation]

Communications, Climate Action and Environment (Joint) CR2, LH 2000 5 p.m.
AGENDA: (i) Scrutiny of EU Legislative Proposals: Schedule B: COM(2016)175, COM(2016)285, COM(2016)287, COM(2016)789, COM(2017)54, COM(2017)83, COM(2017)132, COM(2017)366, COM(2017)427 and COM(2017)428.
(ii) Scrutiny of Statutory Instrument 2017-400 Waste Management (Tyres and Waste Tyres) Regulations 2017
[Representatives from the Department of Communications, Climate Action and Environment; Environmental Protection Agency; City & County Managers; Repak Producer Register Limited, Irish Tyre Industry Association (ITIA); Independent Tyre Wholesalers and Retailers Association (ITWRA); Irish Farmers Association (IFA); Irish Road Hauliers Association (IRHA); Protecting Uplands & Rural Environments(PURE); The Association for Retail Tyre Standards (ATRS)]

Eighth Amendment of the Constitution (Joint) CR3, LH 2000 5 p.m.
AGENDA: Private Meeting


Wednesday 18 October 2017


Dáil Éireann

10.30 a.m.  Government Business (90 mins)
Water Services Bill 2017  - Second Stage (resumed) (Department of Housing, Planning and Local Government)
Legal Metrology (Measuring Instruments) Bill 2017  - Order for Report, Report and Final Stages (Department of Business, Enterprise and Innovation)
Criminal Justice (Victims of Crime) Bill 2016  - Amendments from the Seanad (Department of Justice and Equality)

12.00 p.m.  Leaders’ Questions (FF, SF, LAB, I4C) (32 mins)

12.32 p.m.  Questions on Promised Legislation (30 mins)

1.02 p.m.  Taoiseach’s Questions (45 mins)

1.47 p.m.  Government Business (85 mins)
Statements on Pre-European Council (to conclude within 85 minutes if not previously concluded)

3.12 p.m.  P.Q.s: Oral - Minister for Defence (90 mins)

4.42 p.m.  Topical Issues (48 mins)
Private Notice Question (if any)

5.30 p.m.  SOS (40 mins)

6.10 p.m.  Private Members Business (Fianna Fáil): Motion re Correcting Pension Inequities  (120 mins)

8.10 p.m.  Government Business: (125 mins)
Legal Metrology (Measuring Instruments) Bill 2017 -  Order for Report, Report and Final Stages (Department of Business, Enterprise and Innovation)
Water Services Bill 2017  -  Second Stage (resumed) (Department of Housing, Planning and Local Government)
Criminal Justice (Victims of Crime) Bill 2016  - Amendments from the Seanad (Department of Justice and Equality)

10.15 p.m. Dáil Adjourns


Seanad Éireann

10.30 a.m.  Commencement Matters 

11.30 a.m.  Order of Business 

12.45  p.m.  Statements on Childcare (Minister for Children and Youth Affairs)

1.45 p.m.  Private Members Business: Coroners (Amendment) Bill 2016  - Second Stage - (Senators Pádraig Mac Lochlainn, Rose Conway - Walsh, Máire Devine)

3.45 p.m.  Statements on Flood Prevention Measures (Minister of State at the Office of Public Works and Flood Relief)

5.35 p.m.  Private Members Business:  Civil Law (Missing Persons) Bill 2016 – Committee Stage -  (Senators Colm Burke, Marie Louise O’Donnell, Lynn Ruane)

7.35 p.m  Seanad Adjourns


Committee Meetings 

Health (Joint) CR3, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: Quarterly Update on Health Issues [Minister for Health and Officials from the Department of Health; and Mr. Tony O’Brien, Director General and Representatives from the Health Service Executive]

Housing, Planning and Local Government (Joint) CR1, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: Ireland 2040 Our Plan - National Planning Framework [Minister for Housing, Planning and Local Government]

Justice and Equality (Select) CR2, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: Judicial Appointments Commission Bill 2017 [Minister for Justice and Equality]

Children and Youth Affairs (Joint) CR4, LH 2000 9.30 a.m.
AGENDA: Cyber Security for Children and Young Adults (resumed)
Session A - 9.30 a.m [Dr. Geoffrey Shannon, Special Rapporteur on Child Protection; and Professor Brian O'Neill, Director of Research, Enterprise and Innovation at DIT]  
Session B - 10.30 a.m [Representatives from the Law Reform Commission]

Culture, Heritage and the Gaeltacht (Joint) CR4, LH 2000 1.30 p.m.
AGENDA: Issues related to the Lower Lee (Cork City) Flood Relief Scheme [Commissioner John Sydenham, OPW and Mr. John Hegarty and Catherine Kirwan, "Save Cork City Group".]
Scéim Mhaolú Tuile An Laoi Íochtarach (Cathair Chorcaí) Oifig na nOibreacha Poiblí, "Save Cork City Group" (na hUaisle John Hegarty agus Catherine Kirwan)

Eighth Amendment of the Constitution (Joint) CR3, LH 2000 1.45 p.m.
AGENDA: Session A - 1.45 p.m. Risks to Health including Physical Health [Dr. Peter Boylan Chair, Institute of Obstetricians and Gynaecologists; Dr. Meabh Ní Bhuinneain, Mayo University Hospital; and Professor Sir Sabaratnam Arulkumaran, President-Elect of the International Federation of Obstetrics & Gynaecology & author of the Report on the death of Savita Hallappanvar]
Session B - 5 p.m. Review of options to change the Constitution arising from Module 1.
PLEASE NOTE SESSION B IS NOW TAKING PLACE IN CR2

European Union Affairs (Joint) CR1, LH 2000 2 p.m.
AGENDA: Engagement on the Future of Europe (resumed)
Session A - 2 p.m. [Mr. Peter Rigney, Industrial Officer, Congress (Irish Congress of Trade Unions)] 
Session B - 3 p.m. [His Excellency Mr. Stéphane Crouzat, Ambassador of France to Ireland]


Thursday 19 October 2017


Dáil Éireann

10.00 a.m. Government  Business (120 mins)
Financial Motions by the Minister for Finance [2017] (Motion 4, resumed)

12.00 p.m. Leaders’ Questions (FF, SF, LAB, Sol-PBP) (32 mins)

12.32 p.m.  Questions on Promised Legislation (15 mins)

12.47 p.m.  Weekly divisions (43 mins)

1.30 p.m.  SOS

2.00 p.m. Government Business (120 mins)
Water Services Bill 2017 - Order for Second Stage and Second Stage (Department of Housing, Planning and Local Government)
National Archives (Amendment) Bill 2017 - Order for Second Stage and Second Stage (Department of Culture, Heritage and the Gaeltacht)

4.00 p.m.  Parliamentary Questions: Oral - Minister for Justice and Equality (90 mins)

5.30 p.m.  Topical Issues (48 mins)
Private Notice Question (if any)

6.18 p.m.   Committee Report/PMB  (120 mins)
Medical Practitioners (Amendment) Bill 2017 (Deputy Billy Kelleher) Second Stage

8.18 p.m.  Dáil adjourns


Seanad Éireann 

10.30 a.m.    Commencement Matters 

11.30 a.m.    Order of Business 

12:45 p.m.   Motion regarding the Broadcasting Act 2009 (Designation of Major Events) Order 2017 – Back from Committee (Department of Communications, Climate Action and Environment)

13.25  p.m.  Legal Metrology (Measuring Instruments) Bill 2017 - Second Stage (Department of Business, Enterprise and Innovation) 


Committee Meetings 

Foreign Affairs and Trade, and Defence (Joint) CR1, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: Review of the Irish Aid Programme
Session A - 9 a.m. [Representatives from Dóchas]
Session B - 11 a.m.  [Mr. David Donoghue, Former Permanent Representative to the United Nations]

Future of Mental Health Care (Joint) CR4, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: Update on the next stages of the review of 'A Vision for Change' [Mr. Hugh Kane, Chair of the Oversight Group]

Public Accounts CR3, LH 2000 9 a.m.
AGENDA: (i) 9 a.m. Business of the Committee
(ii) 9.30 a.m. Governance and Management of Conflict of Interest Issues at The Health Information and Quality Authority(HIQA) [Mr Phelim Quinn, CEO, HIQA. Mr Brian McEnery, Chairman of the Board, HIQA]
(iii) 10.30 a.m. Tusla Financial Statements 2016 [Officials from Tusla and The Department of Children and Youth Affairs]
(iv) Private Session

Finance, Public Expenditure and Reform, and Taoiseach (Joint) CR2, LH 2000 9:30 a.m.
AGENDA: Engagement with the Central Bank of Ireland [Prof. Philip Lane, Governor, Central Bank of Ireland]

Dáil Business R160 5-Storey Block 10.30 a.m.
AGENDA: Private Meeting

Transport, Tourism and Sport (Joint) CR4, LH 2000 11.30 a.m.
AGENDA: Engagement with the European Commissioner for Transport [Ms. Violeta Bulc]


Bills Scheduled for Consideration this Week

Dáil

Dáil Tuesday
Water Services Bill 2017 

Dáil Wednesday
Water Services Bill 2017 
Legal Metrology (Measuring Instruments) Bill 2017 
Criminal Justice (Victims of Crime) Bill 2016  

Dáil Thursday
Water Services Bill 2017
National Archives (Amendment) Bill 2017 

Seanad

Seanad Tuesday
Recognition of Irish Sign Language for the Deaf Community Bill 2016

Seanad Wednesday

Seanad Thursday
Legal Metrology (Measuring Instruments) Bill 2017

Committees

Committees Tuesday

Committees Wednesday
Judicial Appointments Commission Bill 2017

Committees Thursday


Indicative Business for Week Commencing 23 October 2017

GOVERNMENT BUSINESS
Road Traffic (Amendment) Bill 2017 – Order for Second Stage and Second Stage
Finance Bill 2017 – Order for Second Stage and Second Stage
Planning and Development (Amendment) Bill 2016 – Report Stage (resumed)

PRIVATE MEMBERS BUSINESS
Tuesday 24 October 2017 - Social Democrats-Green Party — Motion re. Housing
Wednesday 25 October 2017 - Fianna Fáil — Equality (Miscellaneous Provisions) Bill 2017 Second Stage

THURSDAY BUSINESS FOR PRIVATE MEMBERS' BILLS / COMMITTEE REPORTS ON 26 OCTOBER 2017
Motion re. Report on Scrutiny of the Cannabis for Medicinal Use Regulation Bill 2016 — Joint Committee on Health


Bills due for Committee Consideration

Note: this list is provisional

** Week commencing 23 October 2017

Protection of Cultural Property in the Event of Armed Conflict (Hague Convention) Bill 2016 [Seanad] 
Diplomatic Relations (Miscellaneous Provisions) Bill 2017

** Week commencing 30 October 2017

No Bills Scheduled


Email Alerts

If you would like to be notified by email when This Week in the Houses of the Oireachtas or the Committee Schedule are published, please see details of our Email Alert subscription service.

This Week in the Houses of the Oireachtas is compiled by the Communications Unit of the Houses of the Oireachtas Service